Pengalaman Yang Menakjubkan, “My Sojourn” Di Malaysia | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» ARTIKEL » Pengalaman yang Menakjubkan, “My Sojourn” di Malaysia

Pengalaman yang Menakjubkan, “My Sojourn” di Malaysia

Dalam kehidupan, kadang-kadang hal-hal yang biasa-biasa saja atau perkara remeh adalah perkara yang paling penting dan mungkin mengagumkan dapat mengatasi seseorang daripada apa yang dijangkakan. Ia mungkin berlaku dan selalunya rakan-rakan boleh mengingati senyuman, atau satu kata pujian lebih daripada perkara lain seperti cincin, bersiar-siar untuk makan tengahari atau makan malam, atau apa-apa hadiah. Ia berlaku kerana kita mahu perkara itu berlaku. Mungkin, kita juga mahu perkara itu berlaku. Tidak kira ia sesuatu yang menarik atau atau menjijikkan, sama ada kelakar atau keterlaluan untuk orang lain. Ia adalah dalam ingatan kita; ia membentuk kehidupan kita, dan tidak dapat dinafikan ia adalah sebahagian dari pengalaman kita.

Setelah tiba di Malaysia, saya telah menetap di Serdang, beberapa kilometer dari universiti saya (Universiti Putra Malaysia) di mana saya melalui banyak perkara. Salah satu perkara yang menarik minat saya ialah menjalin hubungan dan mencari peluang setiap kali saya mendapat peluang. Saya telah mengambil banyak peranan dalam hidup saya yang membantu saya melihat perkara-perkara dengan jelas dan bagaimana ia saling berkait. Sepanjang zaman pengajian saya di UPM, saya bertemu dengan orang dari pelbagai negara. Apa yang menariknya, kebanyakan mereka bercakap bahasa yang berbeza dan ada yang tidak tahu atau tahu sedikit tentang satu sama lain dari segi negara atau budaya. Terdapat orang dari pelbagai bahagian dunia, budaya, bahasa, bangsa, kepercayaan, dan etnik yang berlainan. Namun,  walaupun kita mempunyai populasi yang ramai, kita tetap bersatu dengan satu bahasa; Bahasa Inggeris, dari mana kita dapat saling berhubung antara satu sama lain, memupuk rasa cinta kita dan kepunyaan sebagai ahli keluarga UPM di Malaysia.

Percubaan pertama  saya beberapa bulan sebagai pelajar di Malaysia penuh dengan drama. Disebabkan itu. saya terjebak dengan kejutan budaya. Walaupun ada masalah komunikasi yang dominan; mencari penyelesaian melalui pernualan dengan orang lain di beberapa acara membuat saya belajar tentang budaya disini. Saya mempunyai dua lagi kes yang ketara dalam perkara-perkara mengenai kejutan budaya yang memasuki fikiran saya dan kadang-kadang membuat saya ketawa sendiri.

Yang pertama; Di Malaysia orang akan tersenyum apabila mereka melihat seseorang yang mereka kenali ataupun orang yang tak dikenali. Ini sejenis humor yang mengejutkan saya kerana: pertama, dalam budaya saya, orang tersenyum kepada orang yang merekakenal dan jarang senyum kepada orang yang tidak dikenali, kecuali mereka ingin mengenali satu sama lain, atau ingin mencari atau menawarkan pertolongan. Kedua, cara orang Malaysia tersenyum agak mengejutkan. Mereka tersenyum hanya dalam satu atau dua saat (senyuman kilat) dan mereka berlalu tanpa salam atau sapaan. Jadi, dalam beberapa hari pertama saya berasa sangat tidak selesa dan mungkin malu; secara jujurnya jika seseorang ‘senyuman kilat ‘kepada saya mungkin seseorang yang mengenali saya atau kadang-kadang saya menerima secara negative secara peribadi kerana takut akan orang hanya mempermainkan saya dan ia menjadi tidak sopan. Dari sudut positifnya, saya mencuba untuk menerima budaya ini dalam hidup saya dan  belajar untuk cuba untuk tersenyum seperti mereka namun saya tertawa dan belum pandai untuk senyum seperti rakyat Malaysia lakukan(senyuman kilat).

Kedua; semasa bersiar-siar sebagai pelajar di Malaysia di sini  (UPM), makanan juga menjadi salah satu kejutan budaya yang tidak dapat dilupakan. Suatu hari kawan saya membawa saya makan malam di sebuah restoran Malaysia yang mewah. Rakan saya mengambil menu dan menunjuk makanan yang dia mahu dan membuat pesanan. Selepas beberapa ketika, saya dapati beberapa kentang panggang yang kelihatan sama seperti jenis makanan yang kami ada di Zanzibar. Saya sangat teruja untuk memilikinya. Apabila saya menerima pesanan saya dan mula makan, saya hampir menangis dengan tidak percaya. Rasa itu sama sekali berbeza dengan apa yang saya gunakan. Kentang itu dipanggang dengan terlalu banyak cili dan gula. Di Zanzibar di mana saya membesar, deria rasa saya sudah menetapkan "apa-apa dengan cili harus mempunyai garam dan bukan gula". Saya rasa seperti selera saya keliru pada awalnya, tetapi hari demi hari berlalu, saya telah dapat menyesuaikan diri.

Kajian saya di UPM sendiri telah saya jadikan pengajaran. Walaupun sibuk dengan kelas, saya belajar banyak daripada yang saya fikir saya tahu. Saya belajar dari penasihat akademik saya yang dedikasi tentang bagaimana untuk meningkatkan kemahiran belajar saya, mengekalkan masa, menyusun atur pengajian saya dan bagaimana menghadapi cabaran di UPM dan hidup dalam keadaan yang mencabar. Saya juga belajar daripada rakan-rakan saya, yang telah menjadi pusat rujukan pada saya; yang sentiasa menunjukkan minat dan kesediaan mereka untuk mempelajari kosa kata asas bahasa negara saya (Swahili) dan juga budaya. Ini membuat saya berfikir sepenuhnya bagaimana saya boleh membuat mereka lebih berminat dan mengetahui lebih lanjut. Semasa bersiar-siar di UPM, saya juga melawat sekolah untuk melihat dan mempelajari bagaimana sekolah-sekolah di Malaysia dijalankan, dan bagaimana pelajar belajar. Saya sekali lagi mendapati ia sangat berbeza. Pelajar di Malaysia berkeyakinan, ingin tahu, dan bersedia untuk belajar daripada budaya lain. Walau bagaimanapun, mereka pengetahuan mereka sangat terbatas tentang Afrika dan orang-orang Afrika. Walaupun saya mendapati pengajaran di Malaysia berbeza dengan negara saya dari segi teknologi, kaedah, hubungan guru-pelajar, dan penilaian dan penilaian pengajaran. Daripada pengalaman ini, saya bertekad untuk mengambil semua kebaikan yang saya lihat di komuniti, sekolah, universiti dan kolej Malaysia untuk dikongsikan dengan orang-orang di negara saya bila kembali nanti.

Selain daripada kajian saya, saya menghadiri pelbagai acara sosial; bertemu dengan orang ramai, mengambil bahagian dalam beberapa acara, berkongsi pengalaman dan berasa teruja dan seronok  melalui Persatuan Pelajar Antarabangsa UPM (UPMISA). Saya juga mengaudit kelas-kelas yang membantu saya untuk memperluaskan pengetahuan, kemahiran dan menyediakan saya untuk melanjutkan pengajian dan kecemerlangan profesional. Di luar kelas audit, saya belajar untuk memahami panduan bahasa. Saya menilai diri saya dan mendapati bahawa dengan menjadi pelajar UPM adalah penambahbaikan menyeluruh tentang ilmu untuk mengimbangi kehidupan peribadi, akademik, dan profesional saya untuk merealisasikan impian saya  pada masa hadapan. Selaras dengan pengalaman saya sebagai pelajar di UPM yang penuh dengan drama dan kejayaan di Malaysia, saya pulang dengan hati yang penuh dengan semangat membara, penuh kasih sayang, jiwa saya penuh cita-cita dan harapan progresif, fikiran saya penuh dengan pemikiran untuk perubahan dan kemajuan, dan badan saya penuh semangat untuk berkongsi pengalaman saya di Malaysia di negara saya nanti. satu pek hadiah berharga untuk rakyat saya untuk kebaikan negara saya; Zanzibar-Tanzania.

UMAYRA MOHAMMED SAID EL-NABAHANY
Sarjana Pendidikan: Teknologi Pengajaran
Fakulti Pendidikan
Zanzibar-Tanzania

Tarikh Input: 31/07/2019 | Kemaskini: 15/10/2019 | azimin

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
03-9769 4225
-
WWGJXAl:23:24