Taklimat Pengungsian Bangunan Sekolah Pengajian Siswazah | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» BERITA » Taklimat Pengungsian Bangunan Sekolah Pengajian Siswazah

Taklimat Pengungsian Bangunan Sekolah Pengajian Siswazah

Pada 6 Disember 2021, Taklimat Pengungsian Bangunan Sekolah Pengajian Siswazah telah disampaikan oleh Cik Nurnadjla Ahmad Razei selaku JK Tindakan Kecemasan bagi Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan SPS.

Tujuan taklimat ini diadakan adalah untuk memperkenalkan Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) dan Jawatankuasa Pasukan Tindakan Kecemasan (JKERT) SPS. Selain itu, diatas kekangan virus COVID-19, taklimat ini adalah sebagai alternatif kepada latihan sebenar (fizikal) pengungsian bangunan sekiranya berlaku sebarang kecemasan di tempat kerja. Taklimat ini juga bertujuan memberi pendedahan kepada staf mengenai kaedah/pelan pengungsian bangunan sekiranya berlaku sebarang kecemasan di tempat kerja.

Tatacara Pengungsian Bangunan

Sekiranya anda mendengar bunyi penggera kebakaran, sila ikuti arahan kecemasan berikut:

• Berhenti melakukan apa sahaja kerja dengan serta-merta;
  • Matikan semua punca elektrik yang berdekatan dan cabutkan plug;
  • Kosongkan ruangan/bilik yang sedang diduduki;
  • Sekiranya anda berada di tingkat atas, bergerak ke tangga terhampir dan turun ke aras bawah;
  • Cari pintu keluar selamat terhampir dan keluar daripada bangunan;
  • Bergerak ke tempat berkumpul yang telah ditetapkan.

Semasa dalam situasi cemas, sila:

• Jangan panik, berlari atau menolak-nolak orang lain ketika keluar bangunan.
  • Jangan berpatah balik untuk mengambil barang yang tertinggal.
  • Tidak menyorok di mana-mana ruangan di dalam bangunan.

Tarikh Input: 17/12/2021 | Kemaskini: 17/12/2021 | aslamiah

SXEZUAK~