UPM@Desa Serdang Digital Knowledge | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» BERITA » UPM@Desa Serdang Digital Knowledge

UPM@Desa Serdang Digital Knowledge

UPM@Desa Serdang Digital Knowledge ialah program kerjasama yang melibatkan pelbagai pihak: Universiti Putra Malaysia, Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Sekolah Menengah Kebangsaan Desa Serdang, Jabatan Pendidikan Negeri Selangor dan Pejabat Pendidikan Daerah Hulu Langat. Program ini telah diadakan di SMK Desa Serdang, Selangor pada 27 September 2019.

Objektif utama acara ini adalah untuk menawarkan pendedahan dan pengetahuan kepada pelajar mengenai teknologi digital dan maklumat.

Acara ini telah dirasmikan oleh YB Gobind Singh Deo (Menteri Komunikasi dan Multimedia). Turut hadir ialah Dekan Sekolah Pengajian Siswazah UPM, Prof Dr. Robiah Yunus, Dekan Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat UPM, Prof. Dr. Rusli Haji Abdullah dan Pengetua SMK Desa Serdang, Tuan Haji Ruslan Abdol.

Menteri Gobin Singh Deo berkata bahawa penggunaan teknologi bukan sahaja memainkan peranan penting dalam komunikasi tetapi juga dalam ekonomi, dan ia boleh mengubah kehidupan dan interaksi di seluruh dunia.

"Dengan kemajuan teknologi dalam era digital ini, negara kita setanding dengan negara membangun lain terutama dalam sektor ekonomi, yang membolehkan para pelajar mengikuti perkembangan ICT terkini melalui Revolusi Perindustrian (IR4.0)," katanya.

Beliau mahu masyarakat memeriksa ketulenan maklumat yang diterima dengan melawat laman Sebenarnya.my, sebuah pusat sehenti yang dikendalikan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Dekan SGS, UPM, Prof Dr Robiah Yunus, berkata beliau berharap program itu akan menjadi pemangkin untuk usaha yang lebih sistematik dan meningkatkan kesedaran tentang kepentingan teknologi maklumat dan pengetahuan komunikasi di semua peringkat.

"Pelbagai teknologi baharu akan membantu meningkatkan kefahaman terhadap maklumat yang boleh disampaikan dan meningkatkan pengetahuan dalam kalangan pelajar sekolah dan universiti," katanya.

Acara ini disertai lebih daripada 500 pelajar yang terdiri daripada pelajar pascasiswazah dan siswazah UPM, pelajar sekolah menengah dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SMK Desa Serdang.

Acara bermula jam 8.00 pagi dan berakhir pada 12.30 malam.

 

Perasmian oleh YB Gobind Singh Deo (Menteri Komunikasi dan Multimedia)

 

Sesi bergambar bersama YB Gobind Singh Deo (Menteri Komunikasi dan Multimedia)

Tarikh Input: 14/10/2019 | Kemaskini: 15/06/2020 | aslamiah

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
-
SXFcEAX~