UPM MENANG HADIAH KEDUA DAN HADIAH KETIGA PERTANDINGAN 3 MINUTE THESIS PERINGKAT KEBANGSAAN 2017 | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» BERITA » UPM MENANG HADIAH KEDUA DAN HADIAH KETIGA PERTANDINGAN 3 MINUTE THESIS PERINGKAT KEBANGSAAN 2017

UPM MENANG HADIAH KEDUA DAN HADIAH KETIGA PERTANDINGAN 3 MINUTE THESIS PERINGKAT KEBANGSAAN 2017

Pulau Pinang, 18 Mei 2017. Wakil UPM telah membawa pulang hadiah kedua bagi kategori Kejuruteraan dan hadiah ketiga bagi kategori Sains Sosial di pertandingan 3 Minute Thesis Peringkat Kebangsaan 2017 yang diadakan di Universiti Sains Malaysia (USM).

Pertandingan itu mendapat 56 penyertaan dari Universiti dan Kolej di seluruh Malaysia. Tiga wakil UPM merupakan pelajar PhD dan masing-masing mewakili salah satu dari tiga kategori iaitu Sains dan Teknologi, Sains Sosial, dan Kejuruteraan.

Nurliyana Abdul Raof memenangi hadiah kedua dalam kategori Kejuruteraan dengan persembahan beliau yang bertajuk "Transformer Goes Green". Penyelianya adalah Prof. daripada Nurliyana Dr Robiah Yunus Fakulti Kejuruteraan. Nur Fatihah Shaari mendapat hadiah ketiga dalam kategori Sains Sosial. Persembahan beliau bertajuk "Fly and Help Keep Mother Earth Safe!". Ia adalah satu kajian mengenai kesanggupan pengguna pesawat komersial Malaysia untuk membayar projek "carbon offset" secara sukarela. Penyelianya adalah Assoc. Prof Dr Abdul Rahim Abdul Samad dari Fakulti Ekonomi dan Pengurusan.

Peserta ketiga dari UPM adalah Heeren S. Rajoo dan diselia oleh Prof. Dr. Ahmad Ismail. Beliau menyampaikan kajian beliau dalam menentukan tahap toksik di tapak-tapak pelupusan yang terdapat di Malaysia. Tajuk persembahan beliau adalah "The Deadly Truth About Rubbish". Heeren telah mewakili UPM dalam beberapa pertandingan pengucapan awam dan perbahasan dan pernah mencapai tempat kedua di Debat Terbuka Kenyalang dan tempat pertama di Kejohonan Debat Walailak di Thailand.

 

Dari kiri, Prof. Dr. Robiah Yunus (Dekan Sekolah Pengajian Siswazah), peserta-peserta 3MT: Nur Fatihah Shaari, Nurliyana Abd Raof dan Mohamad Hafiz Mohamad (Penolong Pendaftar)

 

Dari kiri left, Mohamad Hafiz Mohamad (Penolong Pendaftar) dan peserta-peserta 3MT: Nur Fatihah Shaari, Nurliyana Abd Raof dan Keeren S. Rajoo

 

 Nurliyana Abd Raof (Kejuruteraan) membuat persembahan 3 minit tesis

 

Nur Fatihah Shaari (Sains Sosial) membuat persembahan 3 minit tesis 

 

Keeren S. Rajoo (Sains dan Teknologi) membuat persembahan 3 minit tesis 

 

 

Tarikh Input: 23/05/2017 | Kemaskini: 29/05/2017 | haslinda_s

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
03-9769 4225
-
WWGJGA7:06:31