Aplikasi Persidangan Video Terbaik 2020 | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» ARTIKEL » Aplikasi Persidangan Video Terbaik 2020

Aplikasi Persidangan Video Terbaik 2020

 1. ZOOM

Zoom telah menjadi salah satu aplikasi persidangan video yang popular kini. Pelajar menggunakan Zoom untuk kelas dalam talian mereka; sementara, orang dewasa yang bekerja menggunakannya terutamanya untuk perjumpaan. Untuk versi asas aplikasi Zoom, ia adalah percuma. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan lebih banyak ciri pada Zoom, anda harus membayar untuk versi premium. Sama ada anda menggunakan versi asas atau premium, anda masih boleh menjalani persidangan video dengan selesa. Video audio dan HD berkualiti tinggi Zoom bersama dengan ciri-ciri sembang teks dan perkongsian skrin adalah sebab mengapa pengguna menikmati menggunakannya. Dan ia juga mudah digunakan! Anda boleh menggunakannya di komputer riba, tablet atau telefon pintar anda.

 

 1. CISCO WEBEX

Ciri-ciri yang terdapat didalam Cisco Webex adalah: 

 • Perkongsian skrin
 • Video HD
 • Mesyuarat tanpa had
 • Rakaman dan cloud storage (had berbeza mengikut plan)

 Versi persidangan video percuma Cisco Webex adalah terhad, hanya membenarkan dua peserta dalam perjumpaan. Untuk rancangan berbayar, Webex membenarkan antara 50 dan 1,000 peserta.

 

 1. GOOGLE MEET

Ciri terbaik Google Meet, adalah ianya link kepada aplikasi Google yang lain. Setiap kali anda tetapkan meeting di Google Calendar, anda akan mendapat pautan Google Meet yang boleh diklik untuk menyertai panggilan dengan serta-merta. Dan semasa anda berada di tengah-tengah panggilan, anda boleh berkongsi dokumen di Google Drive tanpa meninggalkan mesyuarat anda. Anda juga boleh memulakan panggilan terus menggunakan Gmail .

 

 1. SKYPE

Skype adalah aplikasi lama, yang menjadi pilihan pertama semua orang ketika menghadiri persidangan video. Walaupun terdapat banyak aplikasi persidangan video yang lain, beberapa masih memilih Skype sebagai pilihan pertama mereka. Untuk Skype, anda akan mendapat ciri seperti video HD, perkongsian skrin, dan ruangan chat - seperti aplikasi persidangan video yang lain. Selain itu, ia juga merangkumi ciri seperti sari kata dan rakaman; secara percuma! Untuk setiap panggilan video, ia boleh memuat sehingga 50 orang. Aplikasi ini digunapakai di seluruh dunia, dan sudah digunakan sejak tahun 2003, ia merupakan aplikasi yang mesra pengguna. Pengguna dari semua peringkat umur boleh menggunakan aplikasi ini dengan mudah! Anda boleh memuat turun aplikasi di komputer riba dan telefon pintar anda untuk mengaksesnya. Untuk telefon pintar, aplikasi boleh dimuat turun di Google Play atau App Store. Selain itu, anda juga boleh mengakses Skype melalui internet browser tanpa memuat turun aplikasinya.

 

 1. GOOGLE HANGOUT

Google Hangouts adalah salah satu perkhidmatan aplikasi video di bawah Google. Untuk mengadakan panggilan video di Google Hangouts, anda memerlukan akaun Google. Aplikasi ini pada dasarnya mempunyai ciri yang serupa dengan Google Meet. Namun, berbanding dengan Google Meet, aplikasi ini membenarkan sekumpulan orang yang lebih kecil dalam satu panggilan video. Oleh itu, jika anda merancang perjumpaan dalam talian atau sembang santai dengan kurang daripada sepuluh orang, anda boleh menggunakan Google Hangouts. Untuk mula menggunakan Google Hangouts, layari hangouts.google.com, atau anda juga boleh memuat turun aplikasi mudah alih di telefon pintar anda. Muat turun aplikasi Google Hangouts di Google Play atau App Store.

 

 

Sumber :

 1. What is Zoom? https://www.pocket-lint.com/apps/news/151426-what-is-zoom-and-how-does-it-work-plus-tips-and-tricks
 2. The 6 video conferencing apps for team in 2020 https://zapier.com/blog/best-video-conferencing-apps/#meet
 3. 10 Best Video Conferencing Apps in Malaysia https://www.lokapost.com/video-conferencing-app-malaysia/

Tarikh Input: 31/10/2020 | Kemaskini: 05/10/2022 | aslamiah

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
03-9769 4225
-
BWGDGAw:06:52