Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» ARTIKEL » Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA)

Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA)

Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) diperkenalkan dari Januari 2014 sebagai inisiatif penjenamaan semula Sektor Awam 5S mengenai perlunya menonjolkan tempat kerja yang berkualiti dan kondusif agar lebih relevan dengan jabatan / agensi awam di Malaysia. Langkah penjenamaan semula ini sejajar dengan perubahan dan keperluan semasa untuk meningkatkan prestasi dan daya saing organisasi serta mempromosikan budaya kreatif dan inovatif di dalam jabatan / agensi sektor awam.

EKSA juga telah dipraktikkan di sektor kerajaan dan swasta untuk mewujudkan persekitaran yang kondusif di tempat kerja dan mengekalkan imej korporat. Amalan ini mewujudkan persekitaran kerja yang sistematik dan praktikal selain dapat mengurangkan ketidakcekapan dari segi masa dan ruang. Pelaksanaan EKSA secara berterusan adalah perubahan kaedah penyampaian perkhidmatan kepada lebih mesra pelanggan kerana elemen kreativiti dan inovasi yang dikenakan.

Selain itu, EKSA juga memperkenalkan model penilaian dan audit baru yang merangkumi Kriteria Generik dan Kriteria Khas yang juga mempertimbangkan kepelbagaian premis agensi Kerajaan berdasarkan jenis perkhidmatan yang diberikan. Pendekatan satu saiz bagi semua sebelum ini didapati tidak memenuhi keperluan pelbagai agensi Kerajaan ketika ini. Oleh itu, penilaian EKSA telah disesuaikan mengikut agensi yang diaudit.

Penjenamaan semula Amalan 5S

EKSA adalah penjenamaan semula Amalan 5S yang telah diterapkan di sektor awam sejak 2010. Komponen utama pelaksanaan EKSA adalah berdasarkan Amalan 5S yang ditingkatkan. EKSA tidak bertujuan untuk menggantikan konsep 5S, tetapi untuk memperbaiki elemen 5S dengan menyokong penciptaan persekitaran yang lebih kondusif di tempat kerja. EKSA menambah lima elemen baru - imej korporat, kreativiti dan inovasi, amalan hijau, persekitaran yang kondusif, dan kepelbagaian agensi.

 

 

 

Sumber :

  1. Laman Web Rasmi Fakulti Kejuruteraan Awam & Sumber Alam UMP
    https://fkasa.ump.edu.my/index.php/ms/quality/eksa
  1. Laman Web Rasmi Institut Latihan Perindustrian Tangkak
    http://www.ilptangkak.gov.my/v7/index.php/en/2015-04-20-01-04-40/apa-itu-5s

Tarikh Input: 29/03/2021 | Kemaskini: 04/08/2021 | aslamiah

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
03-9769 4225
-
WWGFBA5:01:42