Kisah Kejayaan: Dr. Nahrul Hayawin Zainal | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» ARTIKEL » Kisah Kejayaan: Dr. Nahrul Hayawin Zainal

Kisah Kejayaan: Dr. Nahrul Hayawin Zainal

(Artikel disumbang oleh Dr Nahrul Hayawin Zainal, Doktor Falsafah (Ph.D.))

Dengan nama ALLAH, Yang Maha Pemurah, Yang Maha Pemurah.

Perjalanan PhD saya bermula daripada perbualan antara saya dan bekas Ketua Unit Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Dr. Astimar Abdul Aziz. Kami telah bekerjasama sejak lapan tahun lalu apabila saya bekerja di MPOB.

Selepas saya menerima MSc dari Universiti Sains Malaysia (USM), saya ditawarkan jawatan sebagai Pegawai Penyelidik (RO) di MPOB / UKM, Bangi pada tahun 2010. Dr. Astimar menggalakkan saya untuk melanjutkan pengajian saya dengan tawaran dimana; MPOB akan menaja segala-galanya semasa tempoh pengajian saya. Tetapi saya perlu menjadi pelajar sambilan / sepenuh masa RO pada masa yang sama.

Dipendekkan cerita - Cabaran diterima, dan begitulah perjalanan saya sebagai pelajar PhD di Universiti Putra Malaysia (UPM) bermula. Bekerja sebagai RO, tumpuan utama saya adalah pada pengkomposan dan vermikompos . Pada masa yang sama, sebagai pelajar PhD, saya terpaksa belajar tentang menukarkan biojisim kelapa sawit kepada produk yang bernilai (seperti; arang dan karbon aktif). Ia bukan perjalanan yang mudah kerana saya perlu fokus kepada dua topik yang berbeza dan perlu melanjutkan pengajian tersebut dalam tempoh yang diberikan iaitu selama 3 tahun.

Di UPM, saya dibawah seliaan ahli akademik yang terbaik dan sentiasa menyokong saya iaitu Prof. Dr. Suriani Abd Aziz, disamping pasukan yang hebat terdiri daripada Prof. Dr. Mohd Ali Hassan, Dr. Juferi Idris dari UiTM Sarawak, Dr. Mohamad Faizal Ibrahim dan Dr. Astimar.

Mengapa saya memilih 'arang' sebagai topik penyelidikan saya? Tanpa kita sedar, kita bergantung kepada arang untuk hidup. Kita menggunakannya untuk barbeku, dalam pembersih vakum dan ia juga digunakan dalam sistem rawatan air. Sementara itu, karbon aktif digunakan secara meluas dalam sistem penulenan air dan sistem penapisan tangki ikan. Jelas sekali, arang memang memainkan peranan penting dalam kehidupan kita.

Perjalanan saya menjadi lebih menarik apabila saya telah menerima panggilan telefon untuk meminta kerjasama daripada saya. Mereka tahu bahawa arang adalah produk yang menjanjikan bagi industri mereka dan akan memberi manfaat kepada syarikat mereka dalam jangka masa panjang. Disamping permintaan untuk bekerjasama, saya juga dapat sekaligus mewujudkan kesedaran dalam kalangan masyarakat tentang kempen “Go Green” ke arah bumi hijau dan kempen sifar sisa buangan.

Perjalanan tiga tahun PhD saya telah memberi saya banyak peluang. Saya telah menghadiri beberapa persidangan dan bengkel antarabangsa serta menjalankan penempatan penyelidikan saya di Universiti Korea selama sebulan. Semua ini telah banyak menambah pengetahuan, kemahiran saya dan telah meluaskan rangkaian saya. Bukan itu sahaja, saya juga berjaya menerbitkan empat artikel penyelidikan yang memberi impak yang tinggi dalam jurnal antarabangsa terkenal, memenangi pingat emas dan perak dalam beberapa pertandingan dan persidangan serta telah memfailkan dua paten.

Orang fikir semuanya berjalan lancar tetapi hakikatnya saya pernah tertekan secara mental kerana saya perlu mengimbangi kewajipan saya sebagai pekerja, isteri, ibu kepada tiga orang anak ,sebagai anak perempuan dan juga sebagai seorang kakak. Puji-Pujian kepada Allah SWT kerana telah memberikan saya kekuatan dan keyakinan yang luar biasa. Saya juga berterima kasih atas sokongan yang berterusan daripada suami, ibu bapa, keluarga, pasukan di UPM dan pekerja MPOB.

Alhamdulillah, kerana saat saya menulis ini, saya sudah menjadi Doktor Falsafah. Orang kata, 'membunuh dua burung dengan satu batu tidak pernah menjadi perjalanan yang mudah'. Walau bagaimanapun, saya percaya kepada diri saya sendiri. Saya mengambil semua cabaran sepanjang tiga tahun yang sibuk sebagai pengalaman saya yang paling berharga dan tidak dapat dilupakan. Saya percaya, pasti ada sinar di penghujung terowong . Saya hanya fikir saya harus bersabar dan teruskan momentum saya hingga akhir dan saya berjaya melakukannya! Sesungguhnya tidak ada kekuatan dan kepercayaan kecuali daripada Allah SWT, Yang Maha Kuasa.

 

Pemenang pingat emas Doktor Falsafah Universiti Putra Malaysia (UPM) 2018 MVP, Dr. Nahrul Hayawin Zainal

 

Tarikh Input: 22/11/2018 | Kemaskini: 14/10/2019 | azimin

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
03-9769 4225
-
WWGJWAl:22:02