Kisah Kejayaan: Lee Zheng Yii | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» ARTIKEL » Kisah Kejayaan: Lee Zheng Yii

Kisah Kejayaan: Lee Zheng Yii

(Artikel ini telah disumbangkan oleh Lee Zheng Yii, graduan Ijazah Sarjana Sains)

"Mengkhususkan diri dalam bidang pemakanan klinikal adalah matlamat saya semenjak saya didedahkan kepadanya semasa pengajian Sarjana saya sebagai pelajar dietetik." Pakar diet adalah profesion dalam hubungan antara diet dan penyakit, dan salah satu bidang penting adalah pemakanan klinikal (penjagaan pemakanan untuk pesakit di hospital). Antara pelbagai kumpulan pesakit di hospital, Zheng Yii telah memilih untuk mengkaji pesakit dalam unit rawatan intensif (ICU). "Pesakit di ICU mengalami penyakit yang kritikal dan memerlukan rawatan pemakanan khusus daripada pakar diet, yang memberi kesan kepada pemulihan dan kelangsungan hidup mereka."

Di samping berjaya menerima ijazah tepat pada masanya, Zheng Yii telah berjaya menerbitkan 5 artikel (3 daripadanya adalah dalam jurnal Q1 dan Q2) dari kajian Sarjananya dan menulis sebuah buku yang menjadi rujukan bagi ahli diet di Malaysia untuk penjagaan pemakanan pesakit kritikal. Buku ini telah diterbitkan oleh Malaysians’ Dietitian Association (MDA) dan disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Selain itu, beliau juga telah menerima pelbagai anugerah seperti anugerah geran perjalanan daripada International Society of Endocrinology dan Best Poster Award daripada Malaysia Society of Intensive Care. Beliau juga dilantik menjadi Penolong Setiausaha Kehormat untuk MDA untuk berkhidmat dalam profesion itu dan untuk menggalakkan penyelidikan dan amalan berasaskan bukti dalam kalangan ahli diet di Malaysia.

Zheng Yii berminat dalam penyelidikan kerana beliau percaya bahawa penjagaan kesihatan hanya dapat ditingkatkan dengan penyelidikan yang baik. Beliau memutuskan untuk meneruskan pengajiannya di Malaysia supaya lebih banyak data tempatan dapat dihasilkan untuk meningkatkan lagi kualiti penjagaan kesihatan negara. Selain itu, beliau juga suka berkongsi pengetahuan dan harapannya untuk melatih penyelidik pakar diet pada masa depan. "Saya berharap menjadi pensyarah dalam masa terdekat supaya saya dapat terus menjalankan penyelidikan dan berkongsi pengetahuan saya di universiti".

"Menanam benihmu pada waktu pagi, dan pada waktu petang, janganlah tangan kamu berhenti bekerja, kerana kamu tidak tahu yang mana satu akan berjaya, sama ada ini atau itu, atau sama ada kedua-duanya berjaya." Petikan ini mengajar saya untuk berusaha secara berterusan dan tidak menjadi malas. Kejayaan tidak akan datang jika kita tidak berusaha, atau jika kita hanya melakukan ala kadar hanya untuk lulus ujian. Selain itu, Zheng Yii juga menasihati pelajar pascasiswazah untuk sentiasa menuntut ilmu pengetahuan dan menjadi proaktif dalam mencari penyelesaian kepada masalah yang dihadapi.

 

Lee Zheng Yii memenangi Pingat Emas Master dalam tesis pada tahun 2017

Tarikh Input: 03/09/2018 | Kemaskini: 06/12/2018 | azimin

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
03-9769 4225
-
BWGIWAb:22:09