Kisah Kejayaan: Musuh Abdulwahid Al-Jaberi | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» ARTIKEL » Kisah Kejayaan: Musuh Abdulwahid Al-Jaberi

Kisah Kejayaan: Musuh Abdulwahid Al-Jaberi

Hari ini, tiada siapa yang boleh menafikan hakikat bahawa UPM menjadi salah satu pusat pengajian tinggi antarabangsa yang utama untuk ramai pelajar antarabangsa. Sudah tentu, UPM menawarkan pelajar antarabangsa dengan pelbagai program pendidikan tinggi dengan kualiti yang sangat baik. Infrastruktur moden di UPM dari segi penginapan, kemudahan dan sistem perhubungannya, membolehkan kami menikmati gaya hidup yang selesa, berpatutan dan kondusif untuk pembelajaran yang cemerlang.

Biar saya memperjelaskan pandangan saya dari pengalaman saya sendiri. Dari pengalaman saya sebagai lepasan ijazah antarabangsa di UPM, saya boleh mengatakan bahawa melanjutkan PhD saya di UPM telah memberikan saya perubahan yang besar dalam hidup saya di beberapa peringkat iaitu akademik, budaya dan profesional.

Di peringkat akademik, saya mempunyai peluang untuk mendapatkan pengetahuan berharga kerana kualiti pendidikan yang saya terima di UPM, seperti bengkel, latihan dan kursus. Semua ini telah memainkan peranan dalam meningkatkan kemahiran dan kebolehan akademik saya ke arah orientasi penyelidikan. Mereka juga membuat perjalanan penyelidikan saya lebih jelas dan matlamat akademik saya boleh dicapai.

Di peringkat budaya, suasana pengajian dan persekitaran UPM sangat mengagumkan dan menyeronokkan. Ia adalah persekitaran yang menggalakkan saya untuk bertemu rakan-rakan dari pelbagai tempat di dunia yang menjadi rakan saya sekarang. Oleh itu persahabatan dan hubungan silang budaya telah mendedahkan saya kepada pelbagai budaya. Pendedahan kepada budaya yang berbeza telah membantu saya mengembangkan hubungan saya tetapi juga memperluas perspektif dan pemahaman saya tentang budaya mereka dan seterusnya menyebarkan budaya keamanan serta toleransi.

Dari aspek sumbangan UPM dalam kehidupan profesional dan praktikal saya, saya adalah salah seorang pelajar bertuah yang dipilih untuk menjadi Presiden UPMISA untuk tahun 2018/2019. Pengalaman ini akan sentiasa diingati dengan penuh kesyukuran dan rasa terima kasih kepada semua yang telah memberi kerjasama. Saya juga harus mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah memberi saya banyak pengalaman dan memberi memotivasi kepada saya untuk meningkatkan kemahiran analitik, komunikasi dan kepimpinan saya. Saya masih ingat dengan jelas berjalan ke dewan pilihan raya dengan semua wajah kekok melihat saya  dan kini saya anggap mereka adalah keluarga saya. Kini ia adalah tahun yang hebat kerana saya telah melalui banyak pahit dan naik turun sepanjang tempoh pengajian. Namun , pada akhir perjalanan ini, saya dengan bangganya boleh mengatakan bahawa itu semua sangat berbaloi. UPMISA menerima banyak kejayaan yang luar biasa dan berjaya menempuh beberapa halangan yang dapat dilihat oleh mana-mana persatuan. Tetapi saya bangga mengatakan bahawa kejayaan kami telah menenggelamkan segala kegagalan dan kesusahan tersebut. Ia telah menjadi kesenangan dan keistimewaan kepada saya untuk memimpin persatuan ini  dan berkhidmat untuk semua. Saya telah bertemu dengan orang-orang daripada pelbagai budaya, agama dan latar belakang; orang yang mengajar saya bahawa perbezaan adalah tidak penting dan semua kerja kita serta matlamat yang sama akan membawa universiti kita ke tahap tinggi.

Memperoleh pengetahuan dan pembelajaran yang berharga tentang budaya pelbagai dunia membantu saya untuk memperkayakan diri saya dengan kemahiran dan pengalaman. Adalah baik untuk menamatkan pengajian di UPM dengan gabungan kecemerlangan akademik dan kemahiran yang berkaitan dengan pekerjaan yang akan melengkapkan kerjaya yang dipilih pada masa akan datang. Tidak ada kata-kata, yang dapat mengungkapkan betapa bersyukur saya dapat bekerja dengan anda semua. Saya percaya bahawa ini adalah titik perubahan dalam kehidupan kita, dan kita akan menjadi titik perubahan bagi negara kita sebagai pemimpin.

Oleh itu, saya tidak boleh meminta persekitaran pengajian yang lebih baik daripada ini.

Akhirnya, saya ingin menyimpulkan dengan kata-kata M Angelou: "Orang akan melupakan apa yang anda katakan, orang akan melupakan apa yang anda lakukan, tetapi orang tidak akan pernah lupa bagaimana perasaan anda."

Saya berharap saya mencapai tahap jangkaan anda dan dapat membuat anda berasa baik.

Dengan Cinta, & Salam Sejahtera kepada semua orang di universiti kita yang tercinta.

Musheer Abdulwahid Al-Jaberi, 
Pelajar Yaman (PhD) di Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan

Tarikh Input: 07/08/2019 | Kemaskini: 14/10/2019 | azimin

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
03-9769 4225
-
WWGFBAM:01:59