Kisah Kejayaan: Nurul Afiqah | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» ARTIKEL » Kisah Kejayaan: Nurul Afiqah

Kisah Kejayaan: Nurul Afiqah

(Artikel ini telah disumbangkan oleh Nurul Afiqah, graduan Ijazah Sarjana Sains)

Ia telah menjadi impian Nurul Afiqah Zulkifly untuk melanjutkan pengajian setelah selesai ijazah sarjana muda beliau. UPM telah memberikan pengalaman luar biasa dalam kehidupannya sebagai pelajar pascasiswazah. "UPM mendedahkan saya kepada asas akademik dan penyelidikan yang kukuh. Kebudayaan dan kecemerlangan akademik UPM akan menjadi inspirasi saya untuk menghadapi masa depan saya. Selain belajar tentang penyelidikan untuk pengajian Sarjana saya, UPM juga mengajar saya kepentingan menerbitkan artikel jurnal berasaskan penyelidikan. "Menghadiri kelas seperti Multicultural in HRD, Women Studies and Qualitative Research Method, UPM telah memperluaskan minat penyelidikan Afiqah. "Saya diberi peluang untuk bekerja sebagai penyelidik di UPM. Ini sangat membantu pengajian pascasiswazah saya."

Afiqah juga percaya bahawa ciri-ciri penyelidik telah terbentuk dalam dirinya. "Saya lebih teliti dengan butiran, rajin dan mampu bekerja secara bebas tanpa menunda tugas penyelidikan saya." Afiqah menyedari betapa pentingnya mendedahkan dirinya ke arena akademik antarabangsa dengan menghadiri persidangan antarabangsa. "Saya diberi peluang menghadiri persidangan berprestij di United Kingdom pada tahun 2017. Ia adalah pembuka mata kerana saya mampu mengembangkan keupayaan penyelidikan saya dengan lebih baik dengan belajar daripada orang lain di forum antarabangsa. "

Afiqah teringat kemudahan yang disediakan oleh UPM. "Perpustakaan yang mempunyai pelbagai fungsi, satu pangkalan data penyelidikan yang sangat komprehensif dan kakitangan akademik yang berpengalaman telah membantu saya mengatasi cabaran dalam menyelesaikan tesis saya dalam tempoh yang ditetapkan." Beliau juga menyatakan bahawa penyelia utamanya, Profesor Dr. Maimunah Ismail adalah pengaruh besar terhadap kejayaannya. "Pengalaman dan idea inspirasi daripada beliau adalah faktor utama yang membantu perjalanan penyelidikan saya."

Afiqah kini meneruskan PhD dalam Pembangunan Sumber Manusia (HRD) di Fakulti Pengajian Pendidikan, UPM. "Pengalaman selama dua tahun di universiti itu telah memberi saya inspirasi untuk menjadi ahli akademik pada masa depan. Saya tidak sabar untuk meneruskan perjalanan doktoral saya dan menjadi sebahagian daripada komuniti akademik di universiti." Afiqah berharap untuk menjadi seorang ahli akademik terkenal dalam bidang HRD dan menyumbangkan apa yang telah diperolehnya semasa perjalanan pengajiannya yang lepas kepada pelajar baharu yang akan datang.

Nurul Afiqah memenangi Buku Hadiah MTDC pada tahun 2017.

"Tiada guru yang lebih baik daripada kehidupan. Cuba. Sama ada anda gagal atau berjaya, ia akan menjadi satu pengalaman. Sentiasa bersikap baik kerana kita tidak tahu amalan mana yang akan memberikan ganjaran dan yang paling penting, percaya kepada diri sendiri, barulah anda tidak boleh dihalang untuk berjaya."


Tarikh Input: 03/09/2018 | Kemaskini: 22/10/2018 | azimin

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
03-9769 4225
-
BWGIUAi:20:52