Prosedur Kecemasan Semasa Kebakaran | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» ARTIKEL » Prosedur Kecemasan Semasa Kebakaran

Prosedur Kecemasan Semasa Kebakaran

Taklimat Pengungsian Bangunan SPS telah diadakan pada 6 Disember 2021 oleh Cik Nadjla Ahmad Razei secara dalam talian menggunakan Zoom melibatkan seluruh staf SPS.

Tujuan taklimat ini diadakan untuk memperkenalkan Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) & Jawatankuasa Pasukan Tindakan Kecemasan (JKERT) SPS dan sebagai alternatif kepada latihan sebenar (fizikal) pengungsian bangunan sekiranya berlaku sebarang kecemasan di tempat kerja dan memberi pendedahan kepada staf mengenai kaedah/pelan pengungsian bangunan sekiranya berlaku sebarang kecemasan di tempat kerja. Taklimat ini juga diadakan untuk memberi pendedahan kepada staf mengenai kaedah/pelan pengungsian bangunan sekiranya berlaku sebarang kecemasan di tempat kerja.

Berikut adalah prosedur kecemasan semasa kebakaran.

Sekiranya anda mendengar bunyi penggera kebakaran, sila ikuti arahan kecemasan berikut:

1. Berhenti melakukan apa sahaja kerja dengan serta-merta;
  2. Matikan semua punca elektrik yang berdekatan dan cabutkan plug;
  3. Kosongkan ruangan/bilik yang sedang diduduki;
  4. Sekiranya anda berada di tingkat atas, bergerak ke tangga terhampir dan turun ke aras bawah;
  5. Cari pintu keluar selamat terhampir dan keluar daripada bangunan;
  6. Bergerak ke tempat berkumpul yang telah ditetapkan.

Semasa dalam situasi cemas, sila:

1. Jangan panik, berlari atau menolak-nolak orang lain ketika keluar bangunan.
  2. Jangan berpatah balik untuk mengambil barang yang tertinggal.
  3. Tidak menyorok di mana-mana ruangan di dalam bangunan.

Taklimat tersebut bermula pada jam 2 petang dan berakhir pada 3 petang.

Tarikh Input: 23/12/2021 | Kemaskini: 21/02/2022 | aslamiah

SXDdIAP~