Semester Baru Dalam Norma Baru | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» ARTIKEL » Semester Baru dalam Norma Baru

Semester Baru dalam Norma Baru

Tidak lama lagi pelajar institusi pengajian tinggi akan memulakan pengajian mereka semula dalam semester baharu 2020/2021 pada bulan Oktober 2020. Semester kali ini sedikit berbeza dari semester sebelumnya kerana setelah dilanda wabak COVID-19, banyak aktiviti dikampus akan dihadkan.

Program kebiaasaan yang dianjurkan secara besar-besaran seperti hari graduasi, perhimpunan pelajar dan aktiviti lain yang melibatkan bilangan pelajar yang ramai masih tidak dibenarkan. Walaubagaimanapun, aktiviti sukan dan aktiviti kecil-kecilan yang tidak melibatkan peserta yang ramai masih boleh diadakan. Namun, pelajar perlu sentiasa berwaspada untuk sentiasa patuh pada prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan.

Untuk mengelakkan penyebaran virus COVID-19, antara perkara penting yang perlu dititik beratkan oleh pelajar adalah :

• Wajib memakai penutup separuh muka ketika berada dikawasan awam.
  • Jangan menyentuh mata, hidung dan mulut.
  • Kekalkan jarak selamat darpada orang yang bergejala batuk atau selsema.
  • Jika batuk atau bersin, tutup dengan siku.
  • Sentiasa mebasuh tangan menggunakan sabun dan air atau menggunakan hand sanitizer.
  • Jika tidak sihat, terus dapatkan nasihat doktor.

Kes positif Covid-19 yang dikesan dalam negara masih bertambah dari hari ke hari. Oleh itu, walaupun pelajar telah dibenarkan kembali ke kampus untuk semester kali ini, kita tidak boleh alpa kita masih dalam perang memerangi Covid-19.

Tarikh Input: 30/09/2020 | Kemaskini: 30/09/2020 | aslamiah

SXEZTAz~