Senyum ... Kunci Kepada Hati Rakyat Malaysia | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» ARTIKEL » Senyum ... Kunci kepada Hati Rakyat Malaysia

Senyum ... Kunci kepada Hati Rakyat Malaysia

Menurut Wikipedia, "Senyuman adalah ekspresi wajah yang dibentuk dengan melenturkan otot di dekat kedua ujung mulut dan dengan melenturkan otot di seluruh mulut". Di antara manusia, ia adalah ekspresi yang menggembirakan kesenangan, keramahtamahan, kebahagiaan, atau hiburan. Tersenyum adalah sesuatu yang difahami oleh semua orang, tanpa mengira budaya, bangsa, atau agama; Kajian lintas budaya telah menunjukkan bahawa tersenyum adalah cara komunikasi di seluruh dunia.

Bagi saya secara peribadi, saya boleh mengatakan kunci kepada kebanyakan hati Malaysia adalah melalui senyuman sederhana anda. Kali pertama saya berkongsi idea ini dengan rakan antarabangsa saya; mereka semua ketawa dan berpendapat bahawa pendapat saya hanya tidak masuk akal. Mungkin kerana mereka meremehkan kuasa senyuman manusia, saya juga mungkin ingat beberapa tahun yang lalu ketika saya seorang lelaki segar di universiti saya dan baru di negara ini, kawan-kawan tempatan saya sering bertanya kepada saya jika saya berbual bila-bila masa mereka melihat saya tidak tersenyum. Bagi kebanyakan mereka, dengan tidak tersenyum ia hanya bermakna mungkin sesuatu mengganggu saya. Pada masa itu, saya tidak faham kepentingan senyuman. Tetapi seiring dengan berjalannya waktu, saya mula memahami mengapa saya perlu tersenyum walaupun keadaan atau bagaimana saya benar-benar merasakan pada masa tertentu, kerana senyuman mudah boleh mengubah segala-galanya dan membuka banyak peluang. Ini juga boleh menjadikan hidup kita lebih menarik dan menyeronokkan di negara kita Malaysia.

Selama 5 tahun yang lalu hingga kini, saya telah menyedari bahawa melalui senyuman sederhana saya telah bertemu dengan banyak orang asing yang telah bermetamorfosis kepada sahabat hidup. Melalui perjalanan ini saya faham bahawa senyuman adalah elemen kecil kehidupan namun cukup kuat untuk membuka banyak pintu. Bermula dengan rakan-rakan , senyuman telah terbukti sangat penting dalam merapatkan halangan budaya bagi saya. Dengan memberi senyuman mudah, anda hanya menjemput orang ke dalam hidup anda. Ramai orang berasa lebih selesa untuk bercakap dengan anda apabila anda tersenyum. Ia juga memberi mereka keyakinan dan kepercayaan kepada anda walaupun mereka hanya bertemu dengan anda buat kali pertama.

Senyum adalah cahaya yang dimiliki setiap manusia; pencipta telah memberkati kami dengannya, apabila seseorang tersenyum ia terasa seperti refleksi cahaya, sama seperti cahaya matahari pada siang hari. Saya mempunyai kawan rapat yang tersenyum banyak sekali yang pernah bertanya kepadanya "adakah ibu bapa anda menghantar anda wang saku setiap minggu?" Dan kawan saya menjawab dengan fasa Arab yang mengatakan "eedhak tadhak al duniya" yang secara harfiah bermaksud tersenyum dunia dan dunia akan tersenyum kembali kepada anda.

Saya dapat menyimpulkan bahawa kehidupan belajar saya menjadi mudah setelah memahami kekuatan di sebalik senyuman; senyuman kepada pensyarah saya adalah isyarat mudah yang sentiasa mewujudkan platform asas untuk persefahaman bersama antara saya dengan mereka dan memberi peluang kepada saya untuk mendekati mereka apabila saya mempunyai sebarang soalan mengenai kajian saya. Beberapa bulan yang lalu saya menghadiri temuduga biasiswa, semasa saya menaiki lif; seorang wanita datang ke lif dan menaiki lif bersama saya. Saya tersenyum kepadanya dan dia tersenyum. Saya kemudian bertanya lantai mana dia ingin pergi dan dia menjawab "4". Saya menekan butang untuknya. Dia mengucapkan terima kasih dan saya terus ke bilik temuduga saya. Saya menunggu selama tiga puluh minit dan ketika giliran saya, saya terkejut melihat wanita yang sama dalam pemilihan di antara tiga orang itu untuk mewawancarai saya. Saya tidak perlu memberitahu anda tentang apa yang sedang berlaku dalam temuduga, tetapi dia membuat temubual saya menjadi mudah dan menghiburkan.

Semuanya  berjalan lancar untuk hari itu. Ini hanyalah salah satu daripada banyak contoh yang boleh dilakukan oleh sikap mudah untuk kehidupan seseorang, dengan senyuman mudah saya, keputusan positif dihasilkan.

Jadi wahai sahabatku, kali pertama anda bertemu seseorang, sama ada di dalam bilik darjah, di lif, di pusat membeli-belah atau stesen bas; senyum pada mereka apabila anda boleh.  Mentor saya Profesor Abdulkarim Sabo MOhammed berkata dalam salah satu kuliahnya, "siapa yang tahu? Bab yang kelihatan begitu menakutkan boleh jadi seperti Koala, dan gadis yang sepertinya tidak peduli, selalu tertarik pada awak!" Senyuman mudah anda boleh mengubah segala-galanya.

SANI MOHAMMED YAU
Fakulti Kejuruteraan, UPM

Tarikh Input: 31/07/2019 | Kemaskini: 15/10/2019 | azimin

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
03-9769 4225
-
WWGJWAl:22:15