Perjalanan Hidup | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» ARTIKEL » Perjalanan Hidup

Perjalanan Hidup

"... Manusia mempunyai perjalanan pemeriksaan yang jauh dari dunia roh ke rahim ibu, dari zaman kanak-kanak hingga tua, dari dunia ke kubur dan kebangkitan ..." "Modal hidup sangat sedikit dan kerja yang perlu dilakukan adalah banyak. "(Risale-i Nur Collection, Bediuzzaman Said Nursi)

Frasa bermakna ini memberi inspirasi kepada saya terutamanya dalam membuat keputusan tentang kehidupan saya untuk dunia dan akhirat ini. Sudah tentu, menjadi pelajar di universiti berprestij dan dihormati ini; UPM adalah satu rahmat besar daripada Allah SWT kepada saya. Oleh itu, saya sentiasa bersyukur dan berterima kasih kepada kemurahan-Nya memberikan peluang ini.

Memang, mencari keredhaan Tuhan dalam tindakan adalah peraturan utama dalam Islam. Sebagai seorang yang beriman, pelaksanaannya mesti ke arah dunia yang akan datang. Ya, tujuan menghantar manusia ke dunia ini dan kebijaksanaan yang tersirat di dalamnya; terdiri daripada mengenali Pencipta semua makhluk, mempercayai Dia dan menyembah Dia.

Oleh itu, saya secara peribadi mencari tempat untuk meneruskan pengajian tinggi saya dalam keadaan ini. Terdapat kejadian dan sebab berbeza yang menggalakkan saya untuk belajar di luar negara, dan datang ke UPM. Salah satu faktor yang paling jelas adalah ulama terkenal Bediuzzaman Said Nursi dan komentarnya mengenai Al-Quran; iaitu dikenali sebagai Risale-i Nur Collection ,.

Koleksi ini sangat menarik dan amat mengagumkan saya semasa membacanya. Bediuzzaman Said Nursi menekankan pada Risale-i Nur Collection, berdasarkan kebenaran kepercayaan; Nama-nama dan sifat-sifat Ilahi dan aktiviti Ilahi di alam semesta; kewujudan Ilahi dan Perpaduan; kebangkitan; Kenabian; Tuntutan Ilahi atau takdir, dan tugas ibadah manusia.

Khususnya, baginya, kejahilan adalah punca penyebab penyakit yang menimpa pekerjaan Islam seperti kemunduran, kemiskinan, dan konflik. Kedaulatan negara masa depan tidak akan terletak pada pedang, tetapi dalam sains. Bediuzzaman sekali lagi menyebutkan bahawa "halangan antara sains dan sains moden mesti dipecahkan dan cara sains moden yang diajar di sekolah-sekolah Islam sebagai pengganti falsafah purba dan sains keagamaan diajar sepenuhnya dalam sekolah-sekolah sekular". Beliau juga menjelaskan bahawa "Jika pelajar diajar dengan cara ini, mereka yang berada di sekolah sekular akan diselamatkan daripada tanpa agama, sementara mereka yang berada di sekolah agama akan diselamatkan dari prasangka".

Ya, saya ikhlas mengaku bahawa Malaysia adalah contoh yang jelas untuk konsep Bediuzzaman. Sistem pendidikannya harus menjadi model bagi negara-negara lain dari aspek agama, bahasa dan budaya. Saya sendiri menyaksikan para pengikut agama yang berlainan dengan piawaian budaya yang berbeza dan bahasa yang berbeza hidup bersama dalam perpaduan dan keharmonian. Kerana integrasi belia bermula dan akan berjaya hanya melalui masa belia pendidikan. Oleh kerana itu, saya telah melihat universiti di Malaysia terutamanya Universiti saya (UPM) mempunyai suasana harmoni. Realiti ini mesti dihargai.

UPM telah membantu saya memahami konsep bahawa, untuk membangun integriti dan kejujuran diri, seseorang memerlukan persekitaran yang indah dan persahabatan yang sihat. Untuk itu walaupun kajian bidang saya adalah Doktor Matematik saya berhubung dengan ramai pelajar di seluruh dunia; orang yang mempunyai ideologi yang berlainan dari pelbagai bidang pengajian, hidup bersama, berkongsi dan menjaga di antara satu sama lain. Semua ini sangat penting dan membantu kita untuk tetap teguh dalam hal kejujuran, moral dan kebajikan.

Satu lagi perkara yang tidak boleh dilupakan berdasarkan apa yang saya alami adalah raja buah - "Durian" dan buah-buahan tropika lain; Selain itu, terdapat beberapa spesis tumbuhan dan haiwan yang jarang ditemui, yang hanya terdapat di lokasi geografi ini di Tenggara Asa, menjadikan negara ini sebagai syurga.

UPM memberikan saya pelbagai kenangan yang menyenangkan. Saya berasa bangga menjadi pelajar di universiti yang dihormati ini. Belajar di sini sungguh memperluas ufuk saya dan membuat saya menyedari lebih banyak mengenai peradaban budaya dan pengalaman pada masa yang sama. Saya sangat percaya salah satu nasib terbesar dalam hidup saya ialah belajar di UPM; kerana mengalami budaya lain mempunyai kecenderungan untuk membantu memahami dan menentukan secara objektif tentang kehidupan sebenar.

Tidak dinafikan, dalam perjalanan hidup ini, saya harus mengakui UPM adalah jambatan yang penting dan penting yang mengikat pengalaman masa lalu saya ke dalam kerja dan rancangan pada masa hadapan. Memperoleh pengetahuan baharu dan pelbagai pengalaman di sini juga menjadikan saya lebih matang dan mudah disesuaikan dengan situasi yang memerlukan interaksi, komunikasi dan transaksi antarabangsa.

Pada tahun pertama saya belajar di UPM, saya mendengar peribahasa Malaysia "Bangsa berilmu Bangsa Bertamadun" (yang boleh diterjemahkan ke dalam: "Bangsa yang Berpengetahuan hanya akan Beradab." Dan saya dengan rendah hati mengakui bahawa UPM adalah salah satu pengaruh utama untuk negara beradab, Malaysia.

Saya sendiri menjemput rakan-rakan untuk belajar di UPM untuk mematuhi persekitaran yang bermanfaat dan berfaedah ini. Anda boleh mendapatkan kemahiran baru, sumber yang berharga untuk kerjaya dan kehidupan perniagaan anda.

Akhir sekali, saya ingin merujuk kepada frasa yang menyatakan "Mengenai sifat dan kebolehan segala sesuatu terikat kepada pengetahuan" dan UPM adalah tempat yang subur untuk pengetahuan yang berguna.

OMER ALTUN
Pelajar dari Fakulti Sains (PhD)

Tarikh Input: 31/07/2019 | Kemaskini: 15/10/2019 | azimin

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
03-9769 4225
-
BWFdXA:23:03