HARI TERBUKA UPM 2017: PERSEMBAHAN & KERJASAMA DI BANDUNG, INDONESIA | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» BERITA » HARI TERBUKA UPM 2017: PERSEMBAHAN & KERJASAMA DI BANDUNG, INDONESIA

HARI TERBUKA UPM 2017: PERSEMBAHAN & KERJASAMA DI BANDUNG, INDONESIA

Seramai 21 pegawai dari Universiti Putra Malaysia telah membuat lawatan ke beberapa buah universiti dan kolej di Bandung, Indonesia sempena Hari Terbuka UPM 2017: Persembahan & Kerjasama pada 21 dan 22 April 2017 yang lalu. .

Program tersebut telah dianjurkankan oleh Nizwa Pratama, agen perwakilan di Indonesia. Perjalanan dua hari itu diketuai oleh Dekan Prof. Dr Robiah Yunus, Dekan Sekolah Pengajian Siswazah UPM dan diikuti oleh Puan Rahmawati Umar, Penolong Pendaftar Unit Kemasukan, Sekolah Pengajian Siswazah dan wakil-wakil dari sembilan fakulti UPM. Objektif utama lawatan itu adalah untuk membangunkan kerjasama dua hala antara sistem pendidikan tinggi negara dan juga untuk memperkenalkan UPM di peringkat antarabangsa. .

Delegasi UPM telah dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan prasiswazah dan pascasiswazah. Kumpulan prasiswazah telah dijadualkan untuk mengadakan pertemuan tiga buah sekolah tempatan dari Indonesia manakala kumpulan pascasiswazah telah dijadualkan untuk bertemu tiga universiti tempatan. .

Kumpulan prasiswazah membuat pembentangan UPM mereka di tiga buah sekolah Indonesia secara berturutan. Mereka telah menyediakan beberapa maklumat berkenaan kursus yang tersedia dan cara untuk membuat permohonan kemasukan ke UPM. .

Kumpulan pascasiswazah memulakan hari dengan perbincangan terbuka bersama Institut Teknologi Bandung (ITB) pada pukul 9 pagi, Universiti Telkom pada jam 2.30 petang dan Universitas Padjadjaran (UNPAD) pada pukul 4.30 petang. Topik utama perbincangan adalah mengenai pertukaran pelajar, program Dual / Ijazah Bersama, kerjasama dan lain-lain. Pada setiap akhir setiap mesyuarat, kedua-dua kumpulan UPM akan memberi hadiah kepada tuan rumah mereka dan mengadakan sesi bergambar.

Pameran Hari Terbuka UPM 2017 bermula pada hari berikutnya di Prama Grand Preanger Hotel, Bandung. Kaunselor pelajar dari semua fakulti membantu untuk menjawab soalan-soalan dan pertanyaan pelajar.

 

 

 

 

 

Kumpulan prasiswazah membuat pembentangan UPM mereka di tiga buah sekolah Indonesia

 

 

 

 Kumpulan pascasiswazah memulakan hari dengan perbincangan terbuka bersama universiti dan kolej di Bandung, Malaysia

 

 

 

 Acara Hari Terbuka UPM 2017 di Bandung, Indonesia

 

 

Tarikh Input: 11/05/2017 | Kemaskini: 27/09/2018 | azimin

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
03-9769 4225
-
WWGJGAS:06:35