Java-Tour : Ayo Kuliah Di Malaysia 2019 | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» BERITA » Java-Tour : Ayo Kuliah di Malaysia 2019

Java-Tour : Ayo Kuliah di Malaysia 2019

Universiti Putra Malaysia (UPM) baru-baru ini mengambil bahagian dalam Java-Tour: Ayo Kuliah di Malaysia 2019 anjuran Education Malaysia di Indonesia. Tujuan program ini adalah untuk mempromosikan program yang ditawarkan oleh universiti awam dan swasta di Malaysia. Program 10 hari itu bermula dari 19 April hingga 29 April 2019 yang meliputi Denpasar, Surabaya, Cirebon, Jakarta dan Bandung.

Surat tawaran kepada calon yang berkelayakan dan berminat untuk belajar di Malaysia telah dikeluarkan di tempat kejadian semasa program tersebut. Selain UPM, terdapat 22 universiti awam dan swasta di Malaysia yang telah menyertai program ini. Semasa program ini berlangsung, semua universiti telah menyediakan ruang pameran mereka dan memberikan sesi kaunseling kepada pelawat. Lawatan ke sekolah-sekolah dan universiti juga diadakan semasa program. Tambahan pula, makan malam gala bersama guru kaunseling di setiap bandar yang dikunjungi juga dianjurkan oleh sekretariat untuk mengukuhkan hubungan antara sekolah di Indonesia dan universiti di Malaysia. Lebih 1,000 pelawat telah menghadiri bilik pameran UPM semasa program selama 10 hari itu, manakala lebih 200 calon menunjukkan minat mereka untuk meneruskan pengajian di UPM di peringkat Sarjana Muda, Sarjana dan PhD. Timbalan Ketua Pengarah Pengajian Tinggi (IPTS), Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pelajaran Malaysia telah merasmikan program tersebut.

Para peserta Ayo Kuliah di Malaysia 2019

Makan malam bersama-sama guru kaunseling untuk mengukuhkan hubungan antara sekolah di Indonesia dan Universiti di Malaysia. Timbalan Ketua Pengarah Pengajian Tinggi (IPTS), Kementerian Pelajaran Malaysia telah merasmikan program tersebut.

Sesi konsultasi dengan bakal pelajar

Tarikh Input: 02/07/2019 | Kemaskini: 14/10/2019 | azimin

SXETXAa~