Pertandingan 3 Minit Tesis (3MT) Peringkat Akhir UPM 2019 | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» BERITA » Pertandingan 3 Minit Tesis (3MT) Peringkat Akhir UPM 2019

Pertandingan 3 Minit Tesis (3MT) Peringkat Akhir UPM 2019

Pertandingan 3 Minit Tesis (3MT) Peringkat Akhir UPM 2019 telah diadakan pada 19 Mac 2019 dengan jayanya. Acara gemilang yang diadakan oleh Sekolah Pengajian Siswazah UPM itu telah diadakan di Auditorium Radin Umar, Fakulti Kejuruteraan. Pada tahun ini, 23 pelajar PhD UPM telah menyertai pertandingan ini. Daripada kesemua peserta itu, hanya 12 peserta yang terpilih untuk bersaing di peringkat akhir untuk mendapat 3 tempat teratas.

3 Minute Thesis (3MT) adalah satu pertandingan yang diasaskan oleh University of Queensland (UQ). Peserta diberi masa selama tiga minit untuk membuat pembentangan yang menarik tentang tesis mereka dan menyampaikan kepentingannya. 3MT adalah satu latihan yang mencabar pelajar untuk menggabungkan idea-idea dan penemuan penyelidikan mereka supaya boleh dibentangkan dengan ringkas dan padat untuk penonton bukan dari bidang mereka.

Panel juri dibarisi oleh Datin Dr. Mardziah Hayati Abdullah, Dr. Azlan Shah Hussain, Dr. Christoph Baumann dan Ally Iskandar Mohd Mardzi dan diketuai oleh Emeritus Prof. Dato 'Dr. Sheikh Omar Abdul Rahman.

Prof. Dr. Iqbal Saripan (Timbalan Naib Canselor, Akademik dan Antarabangsa) telah dijemput sebagai Tetamu Kehormat dan untuk merasmikan acara tersebut. Pertandingan ini juga dihadiri oleh Dekan-Dekan fakulti dan Pengarah-Pengarah institut.

Nurliyana Mohamad dari Fakulti Sains telah mendapat tempat pertama dan menerima hadiah wang tunai RM1000.00 dengan pembentangannya bertajuk "Fish Investigator: Understanding Vibrio Infection in Cultured Fish". Di tempat kedua pula ialah Nurfatimah Mohd Thani dari Institut Perhutanan Tropika dan Produk Hutan dengan tajuk pembentangan “Nanocellulose Composite Prosthetic Joint”. Di tempat ketiga pula ialah Nurfatimah Mohd Thani dari Fakulti Kejuruteraan dengan tajuk pembentangan “Water, but Better!”. Kedua-dua mereka membawa pulang hadiah wang tunai iaitu RM800 bagi tempat kedua dan RM600 bagi tempat ketiga.

Bagi peserta-peserta yang lain, masing-masing menerima hadiah saguhati berbentuk wang tunai RM100. Acara bermula pada jam 8.00 pagi dan berlangsung sehingga tengah hari.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarikh Input: 29/03/2019 | Kemaskini: 08/04/2019 | azimin

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
-
SXFWTAd~