Program Kitar Semula Sekolah Pengajian Siswazah | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» BERITA » Program Kitar Semula Sekolah Pengajian Siswazah

Program Kitar Semula Sekolah Pengajian Siswazah

26 April 2024, Jumaat - Amalan kitar semula adalah sebahagian daripada usaha yang besar untuk memelihara alam sekitar dan mengurangkan kesan negatif aktiviti manusia terhadap bumi. Ini membantu mengurangkan pencemaran alam sekitar, mengurangkan penggunaan sumber semulajadi, dan mengurangkan pembuangan bahan buangan ke tapak pembuangan sampah. Oleh itu, Sekolah Pengajian Siswazah sekali lagi mengambil inisiatif untuk mengumpul barangan untuk dikitar semula seperti kertas, kotak, plastik dan kaca untuk dihantar ke Pusat Kitar Semula Komuniti, Presint 9, Putrajaya.

Inisiatif yang diambil oleh Sekolah Pengajian Siswazah untuk mengumpul bahan-bahan untuk dikitar semula dilihat sangat baik dalam menyokong kelestarian alam sekitar. Dengan menggalakkan amalan kitar semula di kalangan staf dan masyarakat setempat, kita semua dapat membantu mengurangkan pencemaran alam sekitar dan memberi sumbangan positif kepada kelestarian bumi.

Dengan menghantar bahan-bahan seperti kertas, kotak, plastik, dan kaca ke Pusat Kitar Semula Komuniti, kita tidak hanya membantu mengurangkan jumlah bahan buangan yang berakhir di tapak pembuangan sampah, tetapi juga menyokong usaha untuk menghasilkan bahan baru dari bahan-bahan yang boleh dikitar semula.

Semoga inisiatif ini dapat memotivasikan lebih ramai individu dan organisasi lain dalam Universiti Putra Malaysia mahupun diluar untuk turut serta dalam amalan kitar semula, menjadikannya satu kebiasaan yang berterusan dalam kehidupan seharian kita.

Tarikh Input: 26/04/2024 | Kemaskini: 29/04/2024 | aslamiah

SXFVLAD~