Pendaftaran Secara Dalam Talian Pelajar Pasca Siswazah Baharu Semester 1 Sesi 2020/2021 | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» BERITA » Pendaftaran Secara Dalam Talian Pelajar Pasca Siswazah Baharu Semester 1 Sesi 2020/2021

Berikutan peningkatan kes COVID-19, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia mengesyorkan semua institusi pengajian tinggi menangguhkan pendaftaran fizikal pelajar baru dan lama di kampus. Susulan kenyataan itu, Universiti Putra Malaysia (UPM) melalui Sekolah Pengajian Siswazah (SPS) telah meneruskan pendaftaran secara dalam talian dengan jayanya bermula pada 5 Oktober 2020 sehingga 16 Oktober 2020 untuk pelajar pasca siswazah tempatan dan antarabangsa yang baharu dan sedia ada. Sistem PutraEnroll adalah sistem pendaftaran secara dalam talian yang telah dibangunkan oleh Pusat Pembangunan Maklumat Dan Komunikasi (IDEC). Langkah-langkah pendaftaran secara dalam talian adalah seperti berikut:

Langkah 1 : Layari Portal Pelajar di http://sgsportal.upm.edu.my:8080/sgsportal.

• Calon perlu membuat pengesahan surat tawaran sama ada menerima tawaran atau tangguh pendaftaran atau menolak tawaran.

Langkah 2 : Pendaftaran

• PutraENROLL hanya boleh diakses oleh calon yang menerima tawaran Semester Pertama 2020/2021 atau mereka yang ditawarkan semester lepas tetapi menangguh kemasukan ke Semester Pertama 2020/2021

Langkah 3 : Lengkapkan

• Calon dikehendaki melengkapkan 8 bahagian :
  1. Personal Details
  2. Next-of-Kin
  3. Education Background
  4. Financial Support Information
  5. Health Status
  6. Pre-registration Declaration
  7. Upload Documents
  8. Submission
  • dan memuat naik semua dokumen ke dalam sistem :

Bahagian

Dokumen

Maklumat Peribadi

- Gambar berukuran passport (latar belakang biru/putih)
 - Salinan kad pengenalan

Latar Belakang Akademik

Calon Master
 - Salinan sijil/surat senat/surat pengesahan bergraduat bachelor
 - Salinan transkrip bachelor

Calon PhD
 - Salinan sijil/surat senat/surat pengesahan bergraduat bachelor
 - Salinan transkrip bachelor
 - Salinan sijil/surat senat/surat pengesahan bergraduat Master
 - Salinan transkrip Master

Status Sokongan Kewangan

Persendirian
 - Salinan 3 bulan penyata bank/slip gaji

Biasiswa
 - Salinan surat tawaran biasiswa

Pengesahan Pra-pendaftaran

Declaration Form for Online Registration -an autogenerated form in PutraENROLL

Langkah 4 : Bayaran

• Calon akan dimaklumkan untuk membayar yuran pengajian setelah semua bahagian disahkan oleh pihak UPM

Langkah 5 : Selesai

• Calon akan didaftarkan setelah pembayaran yuran pengajian semester pertama dibuat dan disahkan terima oleh pihak Pejabat Bursar.

Pelajar pasca siswazah baharu tempatan dan antarabangsa dikehendaki melengkapkan pendaftaran dalam talian melalui pautan http://sgsportal.upm.edu.my:8080/sgsportal. Orientasi untuk semua pelajar pasca siswazah baharu juga akan dilaksanakan secara maya. Informasi berkaitan dengan pendaftaran kursus dan pengendalian kelas maya akan dimaklumkan semasa orientasi kelak.

Semua aktiviti pengajaran dan pembelajaran (PdP) untuk pelajar baharu dan sedia ada yang akan memulakan/menyambung pengajian pada Semester 1 Sesi 2020/2021 bermula pada 19 Oktober 2020 adalah secara dalam talian sehingga ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kelak. Walau bagaimanapun, pelajar pasca siswazah masih boleh bertemu penyelia dan menjalankan kerja penyelidikan di makmal atau lapangan mengikut SOP yang dikeluarkan oleh pihak fakulti/sekolah/institut.

Tarikh Input: 28/10/2020 | Kemaskini: 28/10/2020 | aslamiah

SXEaIAS~