Taklimat Mengenai Geran Konsortium Universiti Dan Biasiswa SEARCA Master Dan PhD | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» BERITA » Taklimat mengenai Geran Konsortium Universiti dan Biasiswa SEARCA Master dan PhD

Taklimat mengenai Geran Konsortium Universiti dan Biasiswa SEARCA Master dan PhD

UPM, Serdang - Dr. Maria Cristeta N. Cuaresma, Ketua Program Pembangunan Pendidikan Siswazah dan Institusi, Pusat Serantau Asia Tenggara untuk Pengajian Siswazah dan Penyelidikan Pertanian (SEARCA) telah mengadakan lawatan ke Sekolah Pengajian Siswazah UPM pada 10 April 2019 untuk sesi taklimat mengenai geran konsortium Universiti dan biasiswa SEARCA. Sesi 2 jam itu dihadiri oleh 107 pelajar pascasiswazah dan ahli fakulti dari pelbagai fakulti dan institut. Taklimat itu juga dihadiri oleh Encik Saiful Nazri Nordin, Penolong Pengarah Jabatan Pendidikan Teknikal dan Vokasional, Kementerian Pendidikan Malaysia dan Prof. Dr. Rusli Hj. Abdullah, Timbalan Dekan Tesis, Sokongan Pembelajaran dan Penerbitan, Sekolah Pengajian Siswazah, UPM.

Menurut Dr. Maria, SEARCA menyediakan Beasiswa Siswazah untuk pelajar dari negara-negara Asia Tenggara untuk mengejar gelar Sarjana dan PhD di universiti-universiti ahli Konsortium Universiti Asia Tenggara untuk Pendidikan Siswazah di Pertanian dan Sumber Asli (UC). Ahli-ahli universiti UC ialah Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Kasetsart (KU), Universiti Filipina Los Baños (UPLB), Universiti Gadjah Mada (UGM) dan Universiti Pertanian Bogor (IPB). Seramai 1,688 pelajar pascasiswazah dari Asia Tenggara telah dianugerahkan biasiswa penuh oleh SEARCA sehingga semester pertama 2018/2019.

Beliau menambah bahawa UC juga menawarkan beberapa geran untuk ahli fakulti dan pelajar pascasiswazah di universiti-universiti ahli UC untuk mengambil bahagian dalam aktiviti berkaitan akademik. Geran yang ada termasuk geran tesis, geran perjalanan untuk persidangan, penyelidikan, kursus, bengkel dan latihan, sokongan untuk aktiviti penyelidikan atau yuran penerbitan dan biasiswa dua peringkat.

Panggilan untuk permohonan biasiswa SEARCA 2019/2020 dan geran UC kini dibuka. Mohon sekarang dan jadilah antara yang pertama untuk meneroka peluang yang ditawarkan oleh SEARCA dan UC!

Untuk maklumat lanjut, sila layari http://www.sgs.upm.edu.my/financial_assistance_scholarships-1893.

Untuk sebarang bantuan, sila hubungi

Encik Saiful Azlin Maskan di SGS (Emel: saiful@upm.edu.my / Tel: + 603-9769 4216).

 

 

 

 

 

 

 

Tarikh Input: 09/05/2019 | Kemaskini: 01/10/2019 | azimin

PERKONGSIAN MEDIA

SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 4225
03-9769 4225
-
WWGJFA5:05:51