Taklimat Unit Hal Ehwal Pelajar Dan Media Sekolah Pengajian Siswazah | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» BERITA » Taklimat Unit Hal Ehwal Pelajar dan Media Sekolah Pengajian Siswazah

Taklimat Unit Hal Ehwal Pelajar dan Media Sekolah Pengajian Siswazah

Pada 27 Mei 2021, Khamis yang lalu, Sekolah Pengajian Siswazah telah mengadakan satu taklimat Unit Hal Ehwal Pelajar dan Media kepada semua staf SPS. Objektif utama taklimat ini adalah memberi penerangan kepada semua staf SPS tentang skop tugasan dibawah unit tersebut. Taklimat ini penting agar semua staf SPS memahami bidang tugasan dan fungsi utama unit lain.

Staf dibawah Unit Hal Ehwal Pelajar dan Media adalah seramai 5 orang staf. Prof. Ts. Dr. Zuriati Ahmad Zulkarnain sebagai Timbalan Dekan Unit HEP dan Media, Puan Maslina Saleh, Setiausaha Timbalan Dekan, Encik Mohamad Hafiz Mohamad, Penolong Pendaftar, Cik Thuaibah Aslamiah, Pegawai Eksekutif 3 dan Puan Haslinda Sello, Pembantu Operasi.

Antara bidang tugasan Unit HEP dan Media adalah:

• Menyediakan program sokongan pembelajaran untuk meningkatkan perkembangan akademik dan pengalaman pelajar.
  • Menguruskan Majlis Taklimat dan Ikrar Pelajar Pascasiswazah Baru
  • Menguruskan Pertandingan Tesis Tiga Minit UPM (3MT)
  • Membantu Bahagian Hal Ehwal Pelajar (BHEP) di bawah bidang kuasa Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan kebajikan pelajar pascasiswazah (status pengajian - aktif) seperti:
  • pengurusan kemalangan dan kematian melibatkan pelajar pascasiswazah tempatan dan antarabangsa
  • pengurusan insurans kumpulan pelajar untuk pelajar pascasiswazah
  • pengurusan disiplin pelajar
  • pelajar kurang upaya
  • Mentadbir Laman Jaringan Sosial (SNS) termasuk laman web rasmi Facebook, Instagram, Telegram dan SGS.
  • Mengendalikan Majlis Konvokesyen UPM untuk pelajar pascasiswazah
  • Menyediakan Bahan Publisiti SGS (Poster / Slider Design / dll.)
  • Menguruskan data yang berkaitan dengan pelajar pascasiswazah UPM

Taklimat ini dihadiri oleh semua staf SPS secara atas talian, bermula pada jam 2.30 petang dan tamat pada 4.00 petang.

Tarikh Input: 29/05/2021 | Kemaskini: 30/05/2021 | aslamiah

SXEbGAR~