UCEBM Ke-36, Konsortium Universiti Asia Tenggara Untuk Pendidikan Siswazah Dalam Bidang Pertanian Dan Sumber Asli | SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH
» BERITA » UCEBM ke-36, Konsortium Universiti Asia Tenggara untuk Pendidikan Siswazah dalam Bidang Pertanian dan Sumber Asli

1 November 2023, TAIWAN - Mesyuarat Lembaga Eksekutif ke-36 Konsortium Universiti Asia Tenggara untuk Pendidikan Siswazah dalam Bidang Pertanian dan Sumber Asli (UC), suatu acara tahunan, telah diadakan oleh Universiti Kebangsaan Taiwan di Taipei, Taiwan pada 30-31 Oktober 2023.

UCEBM dihadiri oleh 6 ahli tetap, 2 ahli rakan, dan 5 ahli konsortium universiti yang berafiliasi dari Asia Tenggara; termasuk tiga wakil dari SGS-UPM iaitu Prof. Dr. Zalilah Mohd Shariff, Prof. Dr. Hjh. Firdaus Mukhtar, dan Cik Nur Nadjla. Mesyuarat tersebut telah membentangkan pelbagai inisiatif program dan menyambut tiga ahli tetap baru (CLSU dan VSU dari Filipina, dan Universiti Maejo dari Thailand).

Selain itu, universiti-universiti ahli telah mengemaskini Memorandum Persefahaman (MoU) untuk menyertai aktiviti kolaboratif seperti kursus ijazah siswazah bersama dan/atau ijazah berganda/ganda dalam disiplin berkaitan dengan UC, dan menjadualkan aktiviti tahunan untuk tahun 2024-2026 dengan awalnya.

Tarikh Input: 07/11/2023 | Kemaskini: 16/01/2024 | aslamiah

SXFDXAV~